2022

Beyin romatizması belirtileri

Romatizma beyni etkiler mi?

· Bazı iltihaplı romatizmal hastalıklar kas-iskelet sistemi dışında derimizi (kızarıklık, döküntü), iç organlarımızı (akciğer, böbrek, beyin vb.) etkileyebilir.

Yumuşak doku romatizması nasıl teşhis edilir?

Baş ve yüzde ağrılar, karında gaz ve geğirme ihtiyacı, ishal, kabızlık, ani idrara çıkma hissi, adet öncesi aşırı gerginlik, göğüs, kalp ağrısı ve çarpıntılar görülebilir. Uyuşma ve karıncalanmalar, kramplar, sebepsiz baş dönmesi, işitme kayıpları hissedilebilir.

Romatizma ağrılarını artıran nedenler nelerdir?

Öğünlerin düzensiz olması, fiziksel aktivite yetersizliği ve obezite de hastalığın gelişiminde önemli bir faktördür. Kadınlarda iltihaplı romatizma görülme oranı daha yüksektir. Hamilelik, emziklilik, menopoz gibi dönemlerde hormonların salınımındaki düzensizlikler iltihaplı eklem romatizması hastalığını tetikler.

Romatizma psikolojik midir?

İltihaplı romatizma psikoloji ve ruh sağlığı ayrılmaz bir ikilidir. Romatizma nın birçok fiziksel semptomu vardır: Yorgunluk, bitkinlik, ağrı, kızarık ve şişlikler gibi. Ancak iltihaplı romatizma hastaları, durumla ilgili olabilecek ruhsal sağlık sorunlarını da beraberinde yaşayabilirler.

Hangi romatizma tehlikelidir?

Romatizma dendiğinde aklımıza ilk olarak yaşlılık romatizması geliyor. Ancak basite alınamayacak kadar ciddi sonuçlar doğurabilecek bir başka romatizma da Romatoid Artrid dediğimiz iltihaplı romatizmadır. Benzer belirtiler gösterebilen bu iki hastalık aslında birbirinden çok farklı gelişiyor.

Romatizma iç organları etkiler mi?

Bu konu hakkında Uzmanı Dr. Fulya Dörtbaş ''Halkımız romatizmayı yalnızca eklemleri etkileyen ve ağrılara sebep olan bir hastalık olarak görüyor. Ancak romatizma iç organları da etkileyerek hayati tehlike oluşturabiliyor. Romatizmadan etkilenen organların başında kalp, akciğer ve böbrekler geliyor.

Yumuşak doku nerelerde bulunur?

Yumuşak doku sarkomu vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Ancak, en büyük yüzdesi (yaklaşık yarısı) kollar, bacaklar, eller ve ayaklarda oluşur. % 40′ ı göğüs, sırt, kalça, omuzlar ve karında görülürken, yaklaşık % 10'u da baş ve boyunda bulunmuştur.