2022

Motor ateşleme sistemi

Motor ateşleme sistemi nasıl çalışır?

Otomobillerdeki ateşleme sisteminin temel olarak çalışma prensibinden bahsetmek gerekirse; araçta kontak anahtarının çevrilip marşa basılmasıyla birlikte, akümülatörden gelmekte olan akım bobin üzerine iletilir. Bu kısma gelen akım, yüksek gerilime çıkarılıp distribütöre iletilir.

Motorda ilk ateşlemeyi ne yapar?

Buji tırnaklarından atlayarak devresini tamamlayan yüksek gerilimli elektrik akımı kıvılcım (ark) oluşturur, böylece benzin-hava karışımı tutuşur ve yanma (patlama) başlar. Benzinli motorlarda hava yakıt karışımı buji kıvılcımıyla ateşlenerek yakılır, bu sebeple benzinli motorlarda ateşleme sistemi vardır.

Dizel araçlarda ateşleme sistemi nedir?

Dizel ile çalışan motorlu araçlarda ise böyle bir ateşleme mekanizması söz konusu değilken piston tarafından sıkıştırılan hava üzerine çok yüksek bir basınç uygulayacak bir biçimde dizel yakıt püskürtülür ve sıkışan hava ve yakıt karışımı kendi kendine tutuşur. …

Ateşleme sırası ne demek?

iki çeşit ateşleme sırası vardır, 1-4-2-6-3-5 ve 1-5-3-6-2-4. aynı zamanda 6-silindirli motorlarda yaygın olan ateşleme sırası 1-5-3-6-2-4 şeklindedir. … motorun en ön kısmındaki, yani v kayışının bağlı bulunduğu kasnağa en yakın olan silindir, 1 numaralı silindir olarak belirlenmiştir.

Ateşleme sistemi görevi nedir?

Bağımsız elektronik ateşleme sisteminin görevi, yanma odasına alınan hava – yakıt karışımının en uygun anda buji ile ateşleyerek yanmayı başlatmak için gerekli avansı vermektir.

Araba ateşleme sistemi nedir?

Yakıt ve ateşleme sistemi; aracın elektronik kontrol birimleri vasıtası ile motorun farklı zaman ve şartlarda anlık yakıt, emisyon ve diğer değişkenlerin kontrolünü sağlayarak, aracın en az yakıt ile yüksek standart ve verimlilikle çalışmasını sağlayan sistemdir.

Buji ateşlemeyi ne zaman yapar?

Bujiler benzinli motorda ateşlemeyi, pistonların yukarı doğru hareket ettiği sıkıştırma zamanının sonunda yapıyor.